Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 14 June, 2023

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τη Διεθνή Εταιρεία Αιμοδοσίας.

Η επιλογή της ημέρας έγινε με βάση την ημέρα γέννησης του Karl Landsteiner, του Αυστριακού ιατρού που ανακάλυψε τις Ομάδες Αίματος του πρώτου αντιγονικού συστήματος ΑΒΟ το 1901, ανακάλυψη για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο Nobel. Βασικοί στόχοι της συγκεκριμένης τιμητικής ημέρας είναι: Να εξαλείψει το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, να κινητοποιήσει νέους εθελοντές αιμοδότες αλλά και να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες.

Το 2023 η καμπάνια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει ως κύριο μήνυμα το εξής:  «Δώρισε, αίμα, δώρισε πλάσμα, μοιράσου ζωή, μοιράσου συχνά!». Επικεντρώνεται σε ασθενείς που χρειάζονται συχνές μεταγγίσεις αίματος και υπογραμμίζει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ανθρώπων που δίνουν αίμα ή πλάσμα.

Το αίμα είναι πολύτιμο. Ας διαθέσουμε λίγο από τον χρόνο μας όσοι μπορούμε, γιατί η αιμοδοσία είναι προσφορά, αγάπη και ανθρωπιά!

 

*Illustration by Storyset

← Δείτε όλα τα νέα