Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 14 November, 2022

Δημιουργήθηκε το 1991 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για τη συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά και να τονίσει τη σημασία της συντονισμένης και ομαδικής δράσης για την αντιμετώπιση του διαβήτη, ως κρίσιμου διεθνούς προβλήματος υγείας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται. Ο διαβήτης είναι μια παγκόσμια απειλή για την υγεία, αφού από αυτόν πάσχει το 6,6% του πληθυσμού της γης, ενώ στην Ελλάδα πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία που επιλέχθηκε επειδή ήταν η μέρα γενεθλίων του Καναδού γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941) που ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

Ο όρος διαβήτης (επειδή το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα) αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη που γεννήθηκε τον 1ο μΧ. αιώνα και άσκησε την ιατρική στην αρχαία Ρώμη και στην Αλεξάνδρεια.

Η σωστή διατροφή, η συχνή φυσική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και η επαρκής διάρκεια ύπνου είναι παράγοντες που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στον διαβήτη. Απαραίτητος δε είναι ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, ειδικά σε περίπτωση ιστορικού κληρονομικότητας.

 

 

*Illustration by storyset

← Δείτε όλα τα νέα