Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 15 September, 2022

Η 15η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη κι έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον ανδρικό πληθυσμό σχετικά με τους κινδύνους της νόσου.

Ο προστάτης είναι ο αδένας που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό. Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται εντός του αδένα και αποτελείται από κύτταρα τα οποία πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Πρόκειται για τον πιο κοινό καρκίνο στους άνδρες και τον δεύτερο σε θνησιμότητα μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς υπολογίζεται πως 1 στους 7 άνδρες θα διαγνωσθεί με καρκίνο προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να ενημερωθεί κανείς για τη νόσο και την πρόληψή της.

Οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος αυξάνονται με την ηλικία. Η κληρονομικότητα επηρεάζει τις πιθανότητες αυτές, επομένως όσοι έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού που έχουν νοσήσει θα έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση.

Ο καρκίνος του προστάτη δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα σε πρώιμα στάδια. Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος είναι αναγκαίος, από τη στιγμή που ο άνδρας περνά τα 40 του χρόνια.

Στα θετικά είναι πως η νόσος:

- Συνήθως εμφανίζεται σε μεγάλες ηλικίες

- Εξελίσσεται αργά

- Θεραπεύεται εφόσον γίνει η διάγνωση εγκαίρως

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπει κανείς τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη (ενδεικτικά: P.S.A., μαγνητική τομογραφία προστάτη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας) μια φορά τον χρόνο, με δεδομένο πως είναι ιάσιμος σε ποσοστό 95%!

 

*Illustration by Storyset

← Δείτε όλα τα νέα