Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 21 September, 2022

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ και έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενημέρωσή της για τη νόσο που πήρε το όνομά της από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλόις Αλτσχάιμερ (1864-1915).

Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή άνοιας και είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή έκπτωση των ανώτερων νοητικών λειτουργιών (προσανατολισμό, μνήμη, σκέψη, ομιλία, κρίση, συμπεριφορά) με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η προσωπικότητα.

Αποτελεί μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα καθώς οι προβλέψεις των επιστημόνων αναφέρουν πως ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ η νόσος ταλαιπωρεί το σύνολο της οικογένειας του πάσχοντος. Υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότεροι από 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 50.000.000 παγκοσμίως.

Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θεραπεία, θετικό είναι ότι πληθαίνουν οι αποδείξεις πως η νοητική άσκηση βοηθά ουσιαστικά στην προστασία του μυαλού μας από την άνοια. Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό από μελέτες, η ενασχόληση με σύνθετες πνευματικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το διάβασμα, τα σταυρόλεξα, το sudoku και το σκάκι, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

 

*Illustration by Storyset

← Δείτε όλα τα νέα