Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 17 March, 2023

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με σκοπό να τονίσει τη σημασία του ύπνου στην υγεία μας, όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις συνέπειες των διαταραχών ύπνου και της αϋπνίας.

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου του 2023 (17/3) είναι: «Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία». Όπως ισχύει με την συχνή σωματική άσκηση  και τη σωστή διατροφή, η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει σημαντικά τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία του ανθρώπου.

Ο ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη για κάθε άνθρωπο και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα τελευταία 50 χρόνια η κατά μέσο όρο διάρκεια ύπνου μειώθηκε κατά 2 ώρες, ενώ ένας στους τρεις ενηλίκους αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή του ύπνου.

Υπολογίζεται πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων κοιμάται πλέον λιγότερο από επτά ώρες, διάρκεια που θεωρείται η ελάχιστη ώστε να μην προκληθούν προβλήματα υγείας από την στέρηση ύπνου.

Ας φροντίσουμε να ενημερωθούμε και να εφαρμόσουμε τις συμβουλές των ειδικών που αφορούν τον ύπνο, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε την ευεργετική του επίδραση στην υγεία μας!

 

*Illustration by storyset

← Δείτε όλα τα νέα