Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 02 April, 2023

Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και η τόνωση της προσπάθειας για ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία. Επίσης, εορτάζεται η συμβολή των ατόμων με αυτισμό στην παγκόσμια πρόοδο και προωθούνται τα δικαιώματά τους.

Η World Autism Awareness Day καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Η ιδέα για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία προήλθε από τη Μοζά Μπιντ Νασέρ Αλ-Μισνέντ, δεύτερη σύζυγο του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ-Θάνι.

Ο αυτισμός προσδιορίστηκε για πρώτη φορά το 1943 από τον Αμερικανο-αυστριακό ψυχίατρο Λίο Κάνερ στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Περίπου την ίδια περίοδο, ο Αυστριακός παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ, ξεχώρισε μία ηπιότερη μορφή της διαταραχής αυτής, που είναι πια γνωστή ως Σύνδρομο Άσπεργκερ.

Ετυμολογικά ο όρος «αυτισμός» προέρχεται από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Πρόκειται για μια, πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης.

Αν και δεν έχει βρεθεί θεραπεία για τον αυτισμό, η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την παροχή υποστήριξης, ενώ εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων με αυτισμό.

 

* Illustration by storyset

← Δείτε όλα τα νέα