Έλεγχος Μαστού

Καρκίνος του μαστού και πρόληψη. Με αφορά;

Στη χώρα μας κάθε 2,5 ώρες γίνεται η διάγνωση μίας γυναίκας με καρκίνο του μαστού. Όμως η έγκαιρη διάγνωση της νόσου συνεπάγεται εξαιρετική πρόγνωση στο 80%-90% των περιπτώσεων!

Είναι αξιοσημείωτο ότι, στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 5%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ελλιπή ενημέρωση των Ελληνίδων, γεγονός εξαιρετικά λυπηρό, αν λάβουμε υπόψη τις δυνατότητες πλήρους ίασης που παρέχει μία έγκαιρη διάγνωση.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η προληπτική εξέταση.

Τι περιλαμβάνει ο “προληπτικός έλεγχος” για τον καρκίνο του μαστού;

Ο προληπτικός έλεγχος για καρκίνο των μαστών περιλαμβάνει την ψηλάφηση, την μαστογραφία, τον υπέρηχο μαστών και σε ορισμένες περιπτώσεις τη μαγνητική τομογραφία.

  • Η ψηλάφηση θα πρέπει να γίνεται τακτικά μία φορά το μήνα , αμέσως μετά την περίοδο. Ιδανικές μέρες είναι από την 8η-10η μέρα του κύκλου γιατί τότε είναι κατά κανόνα οι μαστοί πιο μαλακοί και λιγότερο ευαίσθητοι. Οι γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση εξετάζουν το στήθος τους την πρώτη μέρα κάθε μήνα.
  • Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία παρέχει σημαντικότατες συμπληρωματικές πληροφορίες για τη μορφολογία και τη σύσταση των διαφόρων ογκιδίων, τα οποία έχουν προηγουμένως εντοπισθεί είτε με την ψηλάφηση ή τη μαστογραφία.
Έλεγχος Μαστού

Η μαστογραφία

Πότε πρέπει να κάνω μαστογραφία;

Από την ηλικία των 40 ετών θα πρέπει να πραγματοποιείται υποχρεωτικά μαστογραφικός έλεγχος σε ετήσια βάση, ακόμη και εάν δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενόχλημα ή κλινικό εύρημα. Για μικρότερες ηλικίες η μαστογραφία συνίσταται μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρχει κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε μαστογραφία θα πρέπει να συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη και λεπτομερή κλινική ψηλάφηση από ειδικό Ιατρό ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη διαγνωστική ικανότητα.

Σε τι πλεονεκτεί η ψηφιακή από την απλή μαστογραφία;

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας σε σχέση με την κλασσική αναλογική μαστογραφία παλαιού τύπου είναι σημαντικά:

  • Έχει την ικανότητα να διακρίνει εξαιρετικά μικρού μεγέθους μαστογραφικά ευρήματα.
  • Επιτρέπει την πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού σε πολύ πιο αρχικό στάδιο.
  • Διαρκεί σχεδόν τον μισό χρόνο σε σχέση με την συμβατική.
  • Επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της δόσης της ακτινοβολίας στην ασθενή.
  • Είναι ιδανική μέθοδος για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας λόγω της πυκνότητας των μαστών.

Στο διαγνωστικό κέντρο Σύγχρονη Διαγνωστική πραγματοποιείται ψηφιακή μαστογραφία με έναν από τους πιο σύγχρονους μαστογράφους. Η εμπειρία των Ακτινοδιαγνωστών Ιατρών του κέντρου μας στην μαστογραφία εγγυάται την ασφαλέστερη διάγνωση.

Επίσης στο διαγνωστικό κέντρο υπάρχει η δυνατότητα προεγχειρητικού εντοπισμού με σύρμα αψηλάφητων αλλοιώσεων του μαστού, ώστε σε περιπτώσεις μη τυπικής κακοήθους αλλοίωσης να αφαιρείται μόνο η περιοχή της αλλοίωσης και όχι το τεταρτημόριο του μαστού.