Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 25 October, 2022

Η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.

Πρόκειται για την πιο συχνή νεοπλασία που εκδηλώνεται στις γυναίκες, με υψηλά όμως ποσοστά ίασης, εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι μία στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Η διακοπή ή αποφυγή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή και η συχνή σωματική άσκηση ενισχύει τον οργανισμό και προτείνεται επίσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη πάθηση η πρόληψη είναι το κλειδί, απαιτείται τακτικός προληπτικός έλεγχος.

Αρχικά πρέπει να διενεργείται συχνά αυτοεξέταση των μαστών από την ίδια την γυναίκα και ετήσια κλινική εξέταση τους από το γιατρό. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο εύρημα σε αυτήν, το υπερηχογράφημα μαστού είναι η επόμενη εξέταση για πληρέστερη εικόνα. 

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να έχει μία γυναίκα πλήρη εικόνα της κατάστασής της. Η προληπτική εξέταση της μαστογραφίας πρέπει να ξεκινά μεταξύ 35 με 40 ετών, ενώ για τις γυναίκες άνω των 40 επιβάλλεται ο ετήσιος έλεγχος.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού έχει σκοπό να υπενθυμίζει σε όλους πως ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ιαθεί και πως η πρόληψη σώζει ζωές!

 

 

*Illustration by storyset

← Δείτε όλα τα νέα