Τι είναι η Μ.Ο.Π. και γιατί μας είναι απαραίτητη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 16 December, 2022

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι μια εξέταση μερικών λεπτών η οποία υπολογίζει τη μάζα και την πυκνότητα των οστών. Είναι η καλύτερη εξέταση για να μας δείξει εάν έχουμε αδύναμα και εύθραυστα οστά, αλλά και να εκτιμήσει αν η οστική μας μάζα βελτιώνεται, χειροτερεύει, ή παραμένει σταθερή. Συστήνεται για τη διάγνωση και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης.

 

Πότε και γιατί πρέπει να γίνεται η Μ.Ο.Π.

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια ασβεστίου, η οποία καθιστά τα οστά πιο λεπτά και πιο εύθραυστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο θραύσης.  Ως πάθηση η οστεοπόρωση εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες άνω των 50 ετών.  Κατά κύριο λόγο προσβάλλει τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες. Με δεδομένο ότι πρόκειται για μια «σιωπηλή νόσο», επειδή μπορεί να εξελίσσεται χωρίς να γίνεται αντιληπτή μέχρι τη στιγμή που θα σπάσει κάποιο οστό, η έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι πολύ σημαντική ώστε να γίνει επίσης έγκαιρα η έναρξη της θεραπείας για την αποφυγή της εξέλιξής της.

 

Πώς γίνεται η εξέταση

Πραγματοποιείται με τη μέθοδο DEXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry). Πρόκειται για μια μη επεμβατική και εντελώς ανώδυνη εξέταση μέσω της οποίας διαπιστώνεται αν το άτομο είναι υγιές ή πάσχει από οστεοπενία/οστεοπόρωση. Κατά τη διάρκειά της ο εξεταζόμενος ξαπλώνει κάτω από τον ειδικό σαρωτή, χωρίς να χρειαστεί να βγάλει τα ρούχα του, ενώ η διαδικασία δεν κρατάει περισσότερο από 15 λεπτά. Είναι μια εξέταση ασφαλής, σύντομη και δεν περιορίζει τον εξεταζόμενο σε κλειστό χώρο, όπως συμβαίνει με άλλες απεικονιστικές μεθόδους. Η DEXA στηρίζεται στην χρήση των ακτίνων Χ και ο εξεταζόμενος λαμβάνει εξαιρετικά χαμηλή δόση ακτινοβολίας.

 

Λιπομέτρηση

Το οστεοπυκνόμετρο, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ευαισθησίας του στο διαχωρισμό μαλακού ιστού – οστού, διαθέτει παράλληλα τη δυνατότητα της λιπομέτρησης (body composition) με εξίσου χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας, ιδιαιτέρως χρήσιμη για τους ασθενείς που υπόκεινται στη θεραπεία της μείωσης βάρους και καταπολέμησης της παχυσαρκίας.

 

Περισσότερα εδώ: https://www.epirusdiagnosis.gr/osteopyknometro_osteoporosi

← Δείτε όλα τα νέα