Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Εξαιρετική λεπτομέρεια – Αξιόπιστη διάγνωση – Καλύτερη θεραπεία

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με μηχανήματα GE Prodigy Primo Full στην Άρτα και τα Ιωάννινα, και OsteoSys Excellus BMD FAN Beam στην Παραμυθιά χρησιμοποιώντας τη μέθοδο DEXA.

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο DEXA θεωρείται η πλέον αξιόπιστη, ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλή δόση ακτινοβολίας, δίνοντας τώρα τη δυνατότητα της ολόσωμης μέτρησης οστικής πυκνότητας με ανασύνθεση πολλαπλών εικόνων.

Διαθέσιμο στην Άρτα, στα Ιωάννινα και στην Παραμυθιά

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας ο κλινικός γιατρός διαπιστώνει εάν ο/η εξεταζόμενος έχει υποστεί απώλεια οστικής μάζας. Όταν αυτή είναι εκτεταμένη, δηλαδή σε περιπτώσεις οστεοπενίας και οστεοπόρωσης, η πιθανότητα καταγμάτων αυξάνεται κατά πολύ. Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που κατά κύριο λόγο προσβάλλει τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες σε μικρότερο βαθμό. Η έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης βοηθάει στην αντίστοιχα έγκαιρη έναρξη της θεραπείας ώστε να αποφεύγεται η εξέλιξη της.

Λιπομέτρηση: Το οστεοπυκνόμετρο, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ευαισθησίας του στο διαχωρισμό μαλακού ιστού – οστού, διαθέτει παράλληλα τη δυνατότητα της λιπομέτρησης (body composition) με εξίσου χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας, ιδιαιτέρως χρήσιμη για τους ασθενείς που υπόκεινται στη θεραπεία της μείωσης βάρους και καταπολέμησης της παχυσαρκίας.

Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται είναι οι εξής:

  • Μέτρηση οστικής πυκνότητας ΟΜΣΣ
  • Μέτρηση οστικής πυκνότητας ισχίου
  • Λιπομέτρηση σώματος (στα Ιωάννινα και στην Παραμυθιά)
  • Μέτρηση οστικής πυκνότητας ολόσωμης (στα Ιωάννινα και στην Παραμυθιά)

Δείτε όλες τις εξετάσεις του Τμήματος Ακτινοδιαγνωστικής: