Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 21 January, 2023

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς γιορτάζεται στις 21 Ιανουαρίου κάθε χρόνο. Ο εορτασμός της ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Kevin Zaborney ο οποίος το 1986 ως φοιτητής αναζητούσε τρόπους για να προσφέρουν όλοι συχνότερα αγκαλιές σε αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δεν έχει εγκριθεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες αναπαράγουν και υιοθετούν το εγχείρημα, επειδή η ευεργετική επίδραση της αγκαλιάς επιβεβαιώνεται από μελέτες ιατρών και ψυχοθεραπευτών. Υπολογίζεται πως μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του άγχους και του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας. Την ίδια στιγμή,  βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και συμβάλλει στο συναισθηματικό «δέσιμο» μεταξύ των ανθρώπων.

Με την αγκαλιά παράγονται ενδορφίνες, οξυτοκίνη και σεροτονίνη, οι οποίες μειώνουν τον πόνο και αυξάνουν την ευτυχία. Ορισμένες μελέτες μάλιστα αναφέρουν πως η αγκαλιά βοηθά και στην καταπολέμηση σοβαρών νόσων, όπως η Νόσος του Αλτσχάιμερ.

Μια αγκαλιά μέσα στην ημέρα, βελτιώνει τη ζωή μας!

 

*Illustrated by storyset

← Δείτε όλα τα νέα