Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 04 February, 2023

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου καθιερώθηκε για τις 4 Φεβρουαρίου κάθε έτους με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.

Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι να τονίσει το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, και πως μεγάλος αριθμός θανάτων δύναται να αποφευχθεί μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Ως «καρκίνο» ονομάζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που προκαλούν την αφύσικη και επικίνδυνη κυτταρική ανάπτυξη με πιθανότητα διάδοσης και σε άλλα μέρη του σώματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως (μετά από τις καρδιακές παθήσεις) και εκτιμάται ότι ευθύνεται για σχεδόν 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στη συγκεκριμένη νόσο.

Για την καλύτερη δυνατή προστασία του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αλλά και για την αντιμετώπισή του προτείνονται:

1) Καλή διατροφή και διατήρηση ενός υγιούς σώματος και του κατάλληλου σωματικού βάρους, αποφυγή ή ελάττωση καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, συχνή σωματική άσκηση, προστασία από τις ηλιακές ακτίνες και

2) Προληπτικές εξετάσεις (συμβουλευτείτε τον γιατρό σας) για την έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Η μαστογραφία για τις γυναίκες (Πρόγραμμα Δοξιάδης, για περισσότερα πατήστε εδώ) και η μαγνητική τομογραφία προστάτη για τους άνδρες (περισσότερα εδώ) είναι δύο πολύ σημαντικές εξετάσεις που μπορούν να σώσουν ζωές.

 

Ας ενωθούμε όλοι μαζί για την καταπολέμηση της νόσου που ταλαιπωρεί την παγκόσμια κοινότητα!

 

*Illustration by storyset

← Δείτε όλα τα νέα